06 July 2012

[JJCM] Nasi Ambang, Jalan Raja Chulan.



Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
Assalamualaikum, sayam ku semua !
Sebelum baca entri, meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)




Shag Yahaya sedang menyusun kata untuk entri makan makan lagi ;)


Kali ni aku nak korang cuci mata korang dengan makanan Jawa iaitu Nasi Ambang atau sebutannya Nasi Ambeng ye. Kalau nak tahu, aku ni ada darah campuran Jawa. Darah yang di import khas dari Indonesia. Hahaha.


Lokasi kedai ni - Pasar Jumaat kat Jalan Raja Chulan, KL. Dekat dengan stesen Monorel Jalan Raja Chulan. Yang spesel nya nasi ni, korang hanya boleh dapat rasa atau makan nasi ni tiap hari Jumaat je. Time orang p Solat Jumaat pulak tu ! Pergh~ Untung kampus lama dekat dengan Monorel, senang je nak dapat. Haha.


Okay, jom layan gambar. Baru aku cito eh pasal rasa Nasi Ambang Jalan Raja Chulan ni ;)





Ni Nasi Ambang yang dah tinggal 3 1/4 ;)




Seperti yang korang dapat tengok dalam gambar kat atas, nasi dia humakaih berlambak kan. So, bagi yang sedang berdiet atau apa apa boleh lah mintak tak nak nasi ke, tak nak mee ke. Dia akan kurang kan harga sikit. Selalu aku mintak nasi separuh, jadi tolak 5 kupang. Nasi separuh dengan ayam besar, korang boleh kongsi 2 orang ! Percayalah cakap aku.


Lain lah perut korang besar gabak~ Hihi ;)


Sambal belacan dia mantop. Pedas sampai pijar jugak mulut kome nanti. Aku tak makan pedas jadi aku tolak sambal belacan. Tak ada kurang harga untuk tu k. Melampau semua nak kurang. Kiki. Suun dengan mee, biasa je. Kalau suka suun, mintak lebih. Tak ada caj tambahan pun~


Ayam dia lembut. Dan besar lah jugak ! Ada 3 jenis ayam - ayam bandar besar, ayam bandar kecik dan ayam kampung. Harga, tengok gambar atas sekali dalam entri ni yok.


Kalau korang p kul 1, aku nasihatkan korang siap sedia tisu ke apa ke. Takut korang melalak sebab dah habis. Aku p kul 1230 pun dah beratur panjang. Siap potong barisan sat, nak booking ayam. Lepas tu beratur balik kat belakang. Kahkahkah.


Sesiapa yang nak rasa Nasi Ambang dan duduk area KL boleh lah p Jalan Raja Chulan tiap Jumaat. Wajib cuba siot ! :D

Hati : ♥♥♥♥♥ 


Sekian sahaja dari saya, Shag Yahaya pada edisi JJCM pada minggu ini. Chow sin chi~


4 Entri Sebelum :



Dah habis baca entri ?
Meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)
=============================================================================
Ya Allah, ampuni aku, sayangi aku, tutuplah aib-aibku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, berilah aku petunjuk, sihatkan aku, dan maafkan aku)
=============================================================================

13 comments:

Nelly The Strange said... BALAS

I like nasi ambang ! hahaha

:)

nyum2 ....

cynta ieda said... BALAS

http://hunyieda.blogspot.com/2012/06/giveaway.html mari join sini..banyak hadiah menarikk

fara said... BALAS

join my segmen and get perfume.. =)

http://rararoo.blogspot.com/2012/07/get-free-cute-header-by-farahafiza.html

CikUna said... BALAS

' Memang Enak !! Ojo Lali Tuku Meneng !! " haha... baca entry nie pun dah memang sedap bayangannya shang.. hehe

Ninie said... BALAS

xpenah mkn nasik ambang ni tp penah dgr n pernah tgk. tgk ayam atas tu mcm tempting gilaa. huaaa asal bkk hari jumaat je :((

Miss Yaty said... BALAS

bestnye...tetiba terliur...yati penah beli nasi ambang tu kat situ..sebab penah keja kt bangunan promec jap...huhu..
nasi tu mmg best!

tp kena share 2 org la..kikiki~

Arol Mubin said... BALAS

Eh? Samalah kita ada darah campuran Jawa! Pernah makan nasi ambang nie masa ada kenduri kat kampung. Memang sodap! :D

P/S : Perut tengah lapar, terliur tengok gambar tue. T.T

Ixbarr Abdullah said... BALAS

nasi ambang tu memang ada mee, mihun campur sekali ek?? tak kena ngan tekak ix la klu campur mee.....

! ★ Athirah ♥ Miasyaryana ★ ! said... BALAS

nyam nyam .. hey hit me back ;)

wisata bakti alam said... BALAS



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

infoahmadi.com said... BALAS

Halo saya Blogger dari Indonesia.
SAya ingin bertukar link dengan blog anda.
Silahkan pasang link saya terlebih dahulu di blog anda.
www.infoahmadi.com

nanti akan saya pasang balik link anda di blog saya

RH said... BALAS

Hi, I enjoy reading your site! Is it okay if I contact you through email? Please email me back.

Thanks!

Harry
harry.roger10 gmail.com

Dewi Aja said... BALAS

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

 

Template Design by Puan Besar Shag Yahaya
(c)Copyright reserved by Shag Comot