30 October 2010

Tutorial : Muat turun Fonts cantik!



Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
Assalamualaikum, sayam ku semua !
Sebelum baca entri, meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)




Malam pembaca!

Malam ni, aku nak kongsi dengan korang macam mana nak muat turun fonts yang cantik untuk laptop kita. Sebenarnya, aku terserempak Cik Tom bertanya pada seorang blogger pasal mana nak dapat font yang cantik. Alang-alang aku ajar Cik Tom, aku ajar jela sekali semua pembaca belog aku ni. Kankan.

Pertama sekali korang perlulah pergi ke laman sesawang Dafont.com yang membekalkan banyak jenis tulisan kat situ. Lepas itu, korang boleh ikut arahan dari salah satu videos yang aku bekalkan kat bawah ni. Nak senang kan kerja aku. Sebab, sekarang ni ada pelbagai jenis Windows. Aku pakai XP. Ada yang pakai Vista. Jadi, korang pilih lah video mana yang sesuai dengan Windows korang ye.

Yang bawah ni untuk pengguna Windows XP. Kalau tak jelas korang boleh tanya kat aku ye. Jangan malu malu :D


Yang ni pulak untuk pengguna Windows Vista. Aku rasa sapa yang pakai Vista senang kerja nya. Cepat siap! Bertuahlah korang. Hihi.



Habis je korang ikut tutorial kat atas ni, secara automatik nya, tulisan cantik yang korang muat turun tu akan ada dalam semua software yang melibatkan tulisan. Contoh terdekat Microsoft Office, Photoshop dan Photoscape.

Sebelum paparkan entri ni, aku nak kasi kredit sikit kat Cik Nurul. Sebab, dia yang ajar aku dulu. Thanks ye Nurul ;) Dan kepada Cik Tom, semoga berjaya!


Selamat mencuba ye, kawan kawan!



UPDATE!!
Cara nak muat turun bagi pengguna Windows 7 adalah sama dengan cara Windows Vista.




Dah habis baca entri ?
Meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)
=============================================================================
Ya Allah, ampuni aku, sayangi aku, tutuplah aib-aibku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, berilah aku petunjuk, sihatkan aku, dan maafkan aku)
=============================================================================

6 comments:

Tomato Gurl's Life said... BALAS

ciktom punya window 7..so cam mana??

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

Cik Tom :
Sorry. Lupa pasal 7. Kiki. Cara dia sama dengan Windows Vista ;)

Tomato Gurl's Life said... BALAS

tenkiu..dah follow semua step..skang nk try photoscape ;)

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

You're most welcome CIk Tom Tom! Hikhik. Try jangan tak try. Nanti boleh lah edit blog kasi meletop tomato merah tu :Pp

Miss Yaty said... BALAS

yeay!! dah lama cari tutorial ni..thanks shag! syg shag! :)

Shag said... BALAS

@Miss Yaty : Syg Yaty jugak ;)

 

Template Design by Puan Besar Shag Yahaya
(c)Copyright reserved by Shag Comot