22 March 2012

Words Pronunciation~



Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
Assalamualaikum, sayam ku semua !
Sebelum baca entri, meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)





Cikgu Shag Yahaya sedang bertugas~


Okay anak murid semua. Hari ni Cikgu nak ajar korang perkataan perkataan dalam English dengan sebutan yang betul. Sebab, dari pemerhatian Cikgu selama beberapa tahun ni, pronunciation kebanyakan orang di Malaysia ni teruk yang amat. Sedih Cikgu ! Lagi sedih bila, orang berpangkat besar, bergaji besar dan di katakan dengan bangga lahir di United Kingdom atau pernah mengaji di sana selama bertahun tahun lamanya, tak reti sebut perkataan English dengan betul.


Perkataan pertama sekali Cikgu nak ajar adalah PRONUNCIATION. Anak murid sekalian cuba sebut pronunciation. Apa ? Cuba sebut betul betul ye anak anak. Hihi. Dah macam mengajar dalam kelas betul dah gaya Cikgu arini. Puih.


Sebutan betul pronunciation adalah begini bila di eja dalam bahasa PRE-NAN-ZIA-SYEN. Bukan PREE macam sebutan PRE-WEDDING tu. Tapi PRE. Macam sebutan untuk PER tapi ubah kedudukan R dan E je haa. Paham anak anak ?


Perkataan seterusnya adalah perkataan berangkai yang kerap kali orang sebut sehingga bunyi nya amak melucahkan - CORRECT , COLLECT dan CONNECT. Paham maksud Cikgu ?


CO - Sebenarnya anak anak sekalian, CO bunyi nya bukanlah KO seperti korang selalu sebutkan tu. Tapi, CO bunyi nya KE. Macam KE RUMAH. Macam tulah bunyinya untuk KE REKT. Macam tulah bunyi untuk KE-LEKT dan sebegitulah bunyi untuk KE-NEKT. Kalau dop paham lagi, sini boleh dengar rakaman suara Cikgu ye anak anak - CORRECT, COLLECT dan CONNECT.


Begitulah awan nano~ Eh, maaf. Cikgu over-excited pulop. Hihi.


Tu cukup lah untuk hari ni. 4 perkataan dengan sebutan yang betul. PRONUNCIATION, CORRECT, COLLECT dan CONNECT.


Cikgu harap, lepaih ni tak dop lah korang nak sebut KOREK, KOLEK dan KONEK. Dah lah melucah ! Tak sedar pulak tu. Lepas tu, korang nak KOREK apa ? KOREK DUIT ? Puih. Cikgu dengar lagi korang sebut perkataan perkataan lucah tu, siap kome.


Selamat Belajar dan Beramal ;)



4 Entri Sebelum :



Dah habis baca entri ?
Meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)
=============================================================================
Ya Allah, ampuni aku, sayangi aku, tutuplah aib-aibku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, berilah aku petunjuk, sihatkan aku, dan maafkan aku)
=============================================================================

9 comments:

Senorita Ara said... BALAS

hahaha.. itulah kesilapan yg dilakukan para students.. hadoi laa.. naseb ade cikgu shag.. hehehe :D

AMNA said... BALAS

awk..
kena..
TAG!..


http://akubencihacker.blogspot.com/2012/03/first-give-away-by-lady-aira.html

DAMAI (Y)

Qienah said... BALAS

betol2..kalau murid2 gak, mencarut suka sangat sibuk..so, bagusni..sebutan yang betull;)

misyamissyou said... BALAS

haha memang..kdg2 tu rase nak tampar gak..sbb rase cm diorg ni saje sebut cm tu..bukan xtau..sengaje..

Woofer Storm said... BALAS

walhal dalam tak sedar cigu yang main lucah ni...hehehee

Woofer Storm said... BALAS

slmt pagi sayam^^

Teenager Housemaid said... BALAS

baik cikgu..saya faham cikgu..:D

L said... BALAS

ok cegu bi..=)

jom tambah ilmu sambungan.=) http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/babi-puncanya.html

Edy Zaidi said... BALAS

haha..lucah

 

Template Design by Puan Besar Shag Yahaya
(c)Copyright reserved by Shag Comot