18 April 2012

Kegunaan Watermark~



Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
Assalamualaikum, sayam ku semua !
Sebelum baca entri, meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)


Watermark lama. Malas nak tukar lagi :P

Shag Yahaya sedang menaip~


Ada orang dok tanya aku, kenapa certain pictures yang aku tampal kat belog tak ada watermark. Alasannya teramat mudah bagi aku. Bongkak nya ! HAHA :D


Sebelum aku kasi alasan aku, meh aku kasi tau apa tu watermark. Kalau nak jawab exam kena kasi definition dulu, baru masuk isi lepas tu contoh. Baru dapat markah penuh. Okeh, aku dah ke laut. Watermark adalah tanda hak pemilikan.


Aku letak watermark kat gambar milik aku dan gambar yang di ubah suai oleh aku sahaja. Maknanya, gambar yang memang hak milik tercipta aku. Sama ada dari kamera cikai aku ke, dari touch-up hasil tangan terlebih bedung aku ni ke. Tak kesah lah, janji gambar tu milik aku dan aku yang edit. Wajib letak watermark sebab tak nak orang salin aku punya gambar.


Yang tak ada watermark tu dah sah sah lah bukan aku punya gambar dan tidak mendapat sebarang touch-up. Dan selalunya, gambar yang tak ada watermark tu aku cilok dari Google.com dan tidak di edit. Tak boleh letak watermark sebab aku takut tuan punya gambar mengamuk siap nak saman aku nanti sebab cilok gambar dia buat jadi hak milik aku. Hihi.


Aku paham perasaan bila orang mengaku gambar kita, dorang mengaku hak dorang~ Itu lah penting nya watermark. Untuk mengelakkan pencurian gambar ;)



4 Entri Sebelum :



Dah habis baca entri ?
Meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)
=============================================================================
Ya Allah, ampuni aku, sayangi aku, tutuplah aib-aibku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, berilah aku petunjuk, sihatkan aku, dan maafkan aku)
=============================================================================

9 comments:

Woofer Storm said... BALAS

ari tu sayam amik gambar suka2 je buang watermark sy,ni nak mengamuk tau.~

#malas,tolong tiup oksigen rajin kat diri ini sayam..

Pupel Liyana said... BALAS

hahaha. pupel lagi malas nak letak :P

fatin amalina husna said... BALAS

slalu tgk org letak watermark cantik2 dkat pic diorang..husna x pndai bab2 tuu..mampu edit letak link blog sdirik ja..haha..

CikMunBlogger said... BALAS

hehe , ouh . baru taw watermark tu amende . mun ade . tapi malas nak letak . hehe ;p

♕ Mr.IX ♂ said... BALAS

cite pasal watermark ni...ada satu kes client Ix yg masa freelance dlu, company dia kena saman guna gambar yang dah di daftarkan...masa kita google tu ada google tulis "this subject might attach to copyright" cmtu la....

tiefazatie said... BALAS

btol2..sy sokong!hee..tue yg kdg2 entry kuar lmbt..sbb jenuh nak letak watermark kat gambo..hehe

Myra Jay said... BALAS

Stuju dengan cara tu Shag, sama la kita kalau gambar sendiri boh watermark, gambar orang kita jangan letak :)

Syat0za Zai said... BALAS

yeahhh,betu2..!

Azhafizah[フィザ] said... BALAS

betul tu.kalau gambar xde watermark tu milik orang lain..jangan sesekali letak watermark sendiri pada gambar milik orang lain.nanti kene saman pulak kang.

 

Template Design by Puan Besar Shag Yahaya
(c)Copyright reserved by Shag Comot