14 January 2011

Fibroid kandungan. Bahaya atau tidak?



Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
Assalamualaikum, sayam ku semua !
Sebelum baca entri, meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)



Salam malam Jumaat, pembaca! Moga hari ini telah bawa bermacam kenangan manis dalam hidup kita. AMIN!

Hari ini aku nak bincang pasal satu penyakit atau lebih di kenali sebagai tumor yang di berikan nama Fibroid Kandungan. Macam kelakar gila aku cakap. Hehe. Okay, abaikan!

Maksud  Fibroid ni adalah satu tumor tumor jinak yang mula berkembang dalam kandungan iaitu dalam uterus don't belok belok. Dia boleh je berkembang kat mana mana di area rahim. Ada yang menempek kat selaput pelapis pada bahagian luar dari organ. Ada jugak suka tempek kat rongga kandungan, di bawah pelapis kandungan. Lagi satu lokasi tempekan, adalah di dinding yang berotot dari kandungan. [sumber : KELIK]

Dulu dulu, tahun 90-an, sesiapa yang di menghidap fibroid pasti terkejut beruk. Beruk pun kalah terkejutnya. Haha. Sekarang, kalau doktor cakap, 'Awak ada fibroid', muka pesakit macam biasa sambil jawab, 'Oh yeke?'. Dulu, 'Ya Allah! Biar betul doktor? Tak kan lah! Tak mungkin!!!!!'. Jauh beza tu.

Sekarang, penyakit tu dah jadi biasa dalam kehidupan kita. Boleh kata, dalam 10 orang wanita pasti 7 orang akan dapat fibroid. Ohh tidak! Kalau boleh aku tak nak kena! Maknanya kena mula hindari makanan segera! Yeah~

Ada orang cakap tidak bahaya kepada kandungan ataupun pesakit. Aku cuba cari info dari Pak Cik Google. Malangnya, dia pun tak tahu. Haih. Benci kaulah Pak Cik Google. Hahaha. Ada jugak orang cakap fibroid boleh bawak bahaya kepada kandungan!

Menurut Mama, kalau fibroid membesar bersama dengan bayi dalam kandungan, kemungkinan bayi akan lemas. Yelah, ruang dalam tu jadi sempit dengan adanya fibroid. Pesakit jugak mudah merasa penat. Dia terpaksa bawak kandungan kembar. Mana tak nya, fibroid dengan kandungannya sama besar je saiz nya. Hmph. 

Menurut Mama lagi, kalau fibroid tidak membesar, itu tidak membawa sebarang masalah pada kandungan. Cuma, sakitnya sama sahaja untuk pesakit. Jadi, segalanya bergantung pada antibodi pesakit itu sendiri. Kalau antibodinya kuat, berkemungkinan besar fibroid tidak akan membesar mengikut pembesaran kandungan.

Cousin aku bersama suami di pusat air Putrajaya

Kenapa aku tetiba bercerita pasal Fibroid Kandungan? Sebab, cousin aku adalah mangsa terbaru penyakit ini. Dan, beliau sedang hamil 4 bulan. Fibroid ni baru di kesan pada hari Rabu baru baru ini sebab beliau mengalami kesakitan melampau di bahagian bawah perut.

Alhamdulillah, beliau menghidapi Intramural Fibroid di mana fibroid menempek di bahagian berotot. Maksud lain, fibroid berada di luar rahim beliau. Kalau berada di dalam rahim lebih parah. Sebab itu, semalam aku ada cakap aku pergi melawat cousin aku di KL di entri ini : KELIK.

Doakan beliau dan kandungan selamat. AMIN AMIN! :D


Psst. Aku baru online selepas satu hari teman Mama jalan jalan campur sesat kat Shah Alam :P




Dah habis baca entri ?
Meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)
=============================================================================
Ya Allah, ampuni aku, sayangi aku, tutuplah aib-aibku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, berilah aku petunjuk, sihatkan aku, dan maafkan aku)
=============================================================================

49 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... BALAS

salam shag sayang..
moga sepupu shag sihat2 je dan dpt menghadapi segala kesakitan dgn tenang.

~Nur Zulaiha~ said... BALAS

mama sy kna buang rahim sbb fibroid... tp tak thu plk.. kat mnde 2 kat luar atau dlm...
n kdang2 klu mgndung mybe boleh effek otak bby 2... tp moga2 spupu awk n babynya slmat...

miszlullaby said... BALAS

mule2 die mmg intramural.Tapi kalau die keep growing die boleh tumbuh ke luar atau ke dalam.Kalau tumbuh ke dalam jadi submucous,kalau tumbuh keluar jadi subserous. Selalunye benda ni xde symptom. Tapi takpe doktor mesti akan monitor keadaan cousin shag. Sebab time pregnant fibroid cepat membesar.InsyaAllah,ML doakan cousin shag cepat sihat.=)

Rara Farah said... BALAS

fibroid membesar bersama bayi??sure lemas...dh terkepit celah tu...omg..org skarang ta heran pon dpt fibroid..kalau rara,agaknye pengsan kot...persoalannye??sape nk angkat wat balik nnt ek??teheeeeee..

CIK TOM said... BALAS

semoga cousin shag cepat sembuh...amin...

budakmana_tah said... BALAS

ya... Semoga cousin shag cpt sembuh n baby lam kandungan dia pon selamat...Amin...

farzana ariffin said... BALAS

amin!! ;)

Miss dorayAki said... BALAS

ya robbi. yke? huhu aki hrap kazem shag baik2 jur hendaknya. mmg pun. fbroid ni slah 1 pyakit bhya yg dtakuti wanita. mintak jauh. ;)

Bella said... BALAS

moge cousin shag tu sehat ye...

bahye kan pnyakit ni..takutt la..

alinac lover said... BALAS

smoga dia oke2 je ye


thanks info ni ya

Iznie said... BALAS

semoga dipermudahkan urusan oleh Allah....amiin..insyaALLah


p/s: akak kena tagged award!~ sorry lambat bgtau...sbb iznie pun jrg online....huhu

F.a.S.h.E.e.H.a said... BALAS

Fa baru tahu pasal ni. Bahaya ke? Sebab makanan segera ke? Ish2 nak ekne elak dari sekarang nih! Serius!

Btw, hopefully cousin n baby takde pape n selamat semuanya :)

Shag said... BALAS

@Lydia Miza(Aidyl Azim) : Salam Kak LM ;) Terima Kasih atas doa Kak LM. AMIN!

Shag said... BALAS

@~Nur Zulaiha~ : Memang betul. Tapi tu lah. Sebab ni baru je detect. Dan masih kecil fibroid neh. Doktor pun cakap tak tahu kondisi fibroid tu sbnrnya macam mana. Adoi.

Terima Kasih Zulaiha! AMIN ;)

Shag said... BALAS

@miszlullaby : Yeke? Tak tahu Shag pasal tu. Dah google tapi tak jumpa info sangat pasal benda ni in Malay. Dalam English tak paham apa dia sebut sbb byk guna ayat Science =.='

Terima Kasih, ML atas semua info dan doa! :D

Shag said... BALAS

@Rara Farah : Tulah! Risau gila lah jugak bila tahu cousin dapat benda tu even dah biasa dgr. Sbb bahaya! Hmph. haha. Siapa lagi kalau bukan hubby Rara! :D

Shag said... BALAS

@CIK TOM : Terima Kasih Cik Tom! Muah kanan kiri atas doa Cik Tom ;)

Shag said... BALAS

@budakmana_tah : AMIN AMIN ;) Terima Kasih! :D

Shag said... BALAS

@farzana ariffin : Terima Kasih! :D

Shag said... BALAS

@Miss dorayAki : AMIN! Aah, Aki. Mintak di jauhkanlah dari kita ya. Terima Kasih, Aki! :D

Shag said... BALAS

@Bella : Terima Kasih, Bella! AMIN!

Aah! Bahaya gila =.='

Shag said... BALAS

@alinac lover : Tak lengkap pun info neh :P Thanks, Kak Yong! :D

Shag said... BALAS

@Iznie : AMIN AMIN. Terima Kasih, Iznie ;)

p/s : Yeke? Okeng. Nanti Shag terjah belog Iznie. Thanks!

Shag said... BALAS

@F.a.S.h.E.e.H.a : Mama cakap mmg dari makanan segera. Senang cerita jaga pemakanan ;)

Terima Kasih Fa! AMIN!! :D

Mr.IX said... BALAS

semoga takde pape merisaukan...

Happy blogwalking sini dengan sukahati-nya.....Jemputlah singgah ke blog saya gak yer....hehe

Latest Entry :
Opppss...Sudah hilang dah...

\^__^/

Woofer Storm said... BALAS

bnda apa tu??tak fhm langsung la..leh trangkan lagi tak??hehee

just me said... BALAS

aah..
mmg skrg byk penyakit mcm ni..
fibriod,endometrium sume..
so kne byk mkn ape ek..
as precaution step..
jom cari same2..
semoga mama and baby selamat..
amin.

E.d.Y said... BALAS

semoga beliau dan kandungan selamat..aminnn..:)

emieysandra said... BALAS

moga cousin shag cpt sihat..
jadikan sakit tu sbgai ujian, bersabar la..
pasti ade hikmah nti :D

Miss Yaty said... BALAS

semoga sepupu shag dan kandungannya selamat ye..
dulu kawan yaty penah kena fibroid..mase tu yaty baru kenal dia sebab sme2 masuk degree..

mula2 yaty ingt dia mengandung tapi pelik gak sebab tak dgr plak dia dah kawen...sebab perut dia makin lama makin besar..

dah dekat final baru tahu rupanya dia fibroid dan terpaksa break sem..

p/s: mitak-mitaklah kita tak kena penyakit tu ye shag..amiin...

luvYOU said... BALAS

shaggy bushukk!!!!

maaflah lama tak dtg letak cap kaki kat belog adek akak yg bushuk nih...akak busy sketlah yang.. tgk smalanye entry pon buh lagu jeh.. and kelamrinnya entry pon update mlm jeh.. tday baru nk gerak cket2.. tp hjung mggu nih akak byk keje lah bushuk...huu...

shaggy sehat ke?

aiseh..terkeluar tajuk lak eh..hehhehe.psl fibroid eh..
mak akak pon ade fibroid nih
makcik akak pon ade
jiran sebelah umah pon ade
tp sykurlah mak akak nye biase jeh
dh lame mak kene..sejak adik akak baby lg..
and now adek akak dh 21 thn umurnya..
moge kazen and baby sihat2 aje eh..moge muke comel mcm akak..haaa :p

mwah2 !

muas said... BALAS

astaghfirullah,.muas doakan kezen n baby to sehat walafiat. amiin,.=)

Aretikz said... BALAS

InsyaAllah, semua baik2 saja.. Semoga kandungan Shag selamat juga.. eh? bukan2.. kazen Shag.. hehe.. dan moga kazen cepat sembuh ^^

Afzainizam said... BALAS

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Assalamualaikum... Maaf lama kami tak ziarah blog kamu..

harap dan didoakan kazen shang cepat sembuh ....Aminnnnn... yang pnting Baby to sehat yerrr

Shag said... BALAS

@Mr.IX : Terima Kasih, Mr IX!! :D

Shag said... BALAS

@Woofer Storm : Err, entah! Hahaha. Tak nak explain. Bluek~ :P

Shag said... BALAS

@just me : Sosot! Terima Kasih. Err, makan buah banyak2 kot? Kiki :P

Shag said... BALAS

@E.d.Y : Terima Kasih, Edy! :D AMIN!

Shag said... BALAS

@emieysandra : Terima Kasih, kak Emeiy ;)

Shag said... BALAS

@Miss Yaty : Anak dara pun boleh kena. Tu kena jaga2 lebih kita skrg neh. Risau gila!

AMIN! :D

Shag said... BALAS

@luvYOU : Kak Dilla masam! Tak pe. Shag pun busy jugak smp tak jerit kat SB skrg neh. Kalau singgah pun baca entri. Kadang2 drop komen kadang2 tak :P

Tgk~ Penyakit yang serupa demam boleh jangkit sesiapa sahaja di mana jua kan! :D

Shag said... BALAS

@muas: Terima Kasih Muas. AMIN! :D

Shag said... BALAS

@Aretikz : Haam doakan bakal kandungan Shag jugak ye :P Terima Kasih, Atik! AMIN! :D

Shag said... BALAS

@Afzainizam : Shag pun dah lama tak BW :P Terima Kasih! AMIN :D

:: Zanna :: said... BALAS

semoga sepupu shag selamat bersama kandungannya... ^.^

Cik Shag said... BALAS

@:: Zanna :: : AMIN. Terima Kasih, Zanna ;)

HadifaR_R said... BALAS

Salam...
Semoga sepupu kamu selamat bersama baby nya :)

Puan Besar Shag Yahaya said... BALAS

@HadifaR_R : Terima Kasih ;D

armouris said... BALAS

terjumpa info ni, tentang fibroid… sharing is caring… :) - Kesan Fibroid Terhadap Kehamilan

 

Template Design by Puan Besar Shag Yahaya
(c)Copyright reserved by Shag Comot