03 December 2010

Ada mak cik tak dikenali buat aku menangis!



Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
Assalamualaikum, sayam ku semua !
Sebelum baca entri, meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)



UPDATE 23 April 2012

Salam petang Jumaat, pembaca!

Ingat tak semalam, aku bising aku dah siapkan surat rayuan untuk UiTM tu? Hari ini aku dah pergi hantar surat rayuan berserta dengan segala sijil ke UiTM.

Tapi ada mak cik tu buat aku bergenang air mata sepanjang jalan balik ke Putrajaya. Sobs.

MakCik : Awak dapat berapa CGPA? 
Aku        : Three point four six.
MakCik : Nak apply course apa? Akaun ye?
Aku        : Haah, akaun!
MakCik : Adik tak kan dapat akaun ni. Sebab pointer adik rendah. UiTM nak three point 5.
Aku        : Haa, tahu. Sebab tu buat surat rayuan.
MakCik : Buat surat rayuan pun tak kan dapat. Sebab, pointer three point four six je. Tak
                 cukup. Akaun kat UiTM memang high standard. Tak cukup memang tak
                 dapat lah.
Aku        : -diam-
MakCik : Adik apply course lain lah. Contoh Bussiness Studies.
Aku        : Tak minat sebab banyak membaca! Saya suka kira kira.
MakCik : Haa, amik jela Bussiness in Finance tu. Ada banyak kira kira jugak. Tapi, tak ada kat
                 Shah Alam lah kos tu.
Mama    : Haa, tak pa. Hantar kat Sarawak.
MakCik : Wah. Jauh benar.
Mama    : Dia nak sangat.
Aku        : Err. Mama yang nak sangat hantar anak dia ni p sana.
MakCik : Okay, macam ni. Adik pilih kos lain yang adik nak. Nanti, kitorang tolong cek kalau
                 ada kekosongan dalam kos yang adik nak tu. Akaun memang kitorang tak dapat
                 tolong. Sebab, pointer tak cukup. Lagi pulak, kos tu dah penuh.
Aku        : Okay. Macam tu saya pilih, Finance dengan Islamic Banking.

Ayat MakCik tu memang kejam. Tapi, aku tahu dia nak tolong aku masuk UiTM. Sebab tu, dia terus terang. Siap suruh aku pilih kos lain kot. Thanks, MakCik!

Tak kesah lah aku dapat kos apa. Nanti, aku kalau dapat sambung, aku akan mintak tukar kos pulak :P


bising : bisnes pun bisnes lah ;)



Dah habis baca entri ?
Meh kasi aku hadiah sikit - HANYA SATU KLIK !
Terima Kasih ;)
=============================================================================
Ya Allah, ampuni aku, sayangi aku, tutuplah aib-aibku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, berilah aku petunjuk, sihatkan aku, dan maafkan aku)
=============================================================================

16 comments:

DILA AMER said... BALAS

bisness study kat uitm pun byk mengire la ;)

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@DILA AMER : Tapi Shag lebih cintakan Akaun ;'(

DILA AMER said... BALAS

Belajar akaun same cam bisness. Yang beze nanti ade blaja law. Byk mnghfal drp mengire. Dla amek kos investment. Under bisness la jugak.

ariph™ said... BALAS

SHAG!
baru abeh matix ke?
arep accn 3.52 pon x dapat uitm shah alam aritu :'(
uitm x da pat x pe la, apply JPA pon x dapat. ikot nasib. waaa. menangeh arep dlu.

nak amik accn jugak ek?
apply business kat UKM, nanti ada accnt. :D

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@DILA AMER : Akaun pun ada law. Shag dah belajar time diploma ;)

Haa, itu yg Shag tak suka. Menghafal =.= Otak lemah bab menghafal. Haigoo~ Cuak cuak!

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@ariph™ : Susah kan! Kawan Shag lelaki dapat CGPA 3.60 pun tak dapat. Haiyak.

sufiyyah zulkifli said... BALAS

haha. diorg naik glass escalator. kita tengok glass ceiling. haha.
and, no wonder, women must score 4 flat! hahaha.
discrimination x?

DILA AMER said... BALAS

tak pe. cube lah ea? all the best bebeh. chill ;)

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@sufiyyah zulkifli : Masalahnya, kawan lelaki Shag tak dapat jugak. pointer tinggi dari Shag. Pergh~

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@DILA AMER : Baik! Mama suruh amik je kos tu ;)

Tuan Penasihat said... BALAS

surat rayuan tu nak bg kat sapa? apsal makciktu yg jwb plak. foward jer surat tu. tapi atas nasib la pulak keputusannya. tapi sekurang kurangnya kita tau surat tu dah di baca oleh org yang sepatutnya buat keputusan.

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@Tuan Penasihat : Hehe. Kena bagi kat MakCik tu ler. Sebab tu, dia membebel sakan :P

Shag ada cakap, biar akaun jadi 1st choice. Macam mana pun memang nak amik akaun jugak. Hmph~

just me said... BALAS

sabar k syg..
ct pon pnh kne mcm ni gk..
tp InsyaALLAH rezeki kte kt mne2 kte xtau..
sabar k..
bykkan doa..
ct pon doakan mot..
luv u!

sufiyyah zulkifli said... BALAS

hahaha!
look at this way, rupanya accounting ni ramai la yang minat and ramai dapat 4 flat. ngaa..

xpe~ all the best! :)

mama sangat sempoi! haha. nak sangat~ *rofl*

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@just me : Tengah sabar gila ni. Uhuk. Memang sedih sbb tak berkemungkinan besar tak kan dapat kos yg Mot nak sangat. Uhuk. Thanks, Sosot! Kiki :P

Love you too lah! :D

♥ Roshazzy Shag ♥ said... BALAS

@sufiyyah zulkifli : Tu lah pasal. Tak sangka! Haha :D Lepas ni kena lah study sakan. Chayok! :D

Thanks, Kak Piya ;)

Ohyeah! Mama memang sempoi. Kiki.

 

Template Design by Puan Besar Shag Yahaya
(c)Copyright reserved by Shag Comot